Nieuws

Categorie | evenementen

Markt Vletter (Voys): digitale inclusie is één van de grootste uitdagingen

In deze serie laten we de sprekers van Connect 2023 aan het woord. Naar aanleiding van 10 jaar Connect kijken we naar de ontwikkeling en toekomst van IT met Mark Vletter.

“You have to find the edges to see where the centre is moving”. Tech-savvy en internetondernemer Mark Vletter citeert aan het eind van het interview Wired-oprichter Kevin Kelly om duidelijk te maken hoe we het beste kunnen omgaan met vernieuwing en digitalisering. Mark is één van de sprekers tijdens Connect 2023. Welke trends en ontwikkelingen ziet hij voor de komende 10 jaar?

Altijd leuk als iets spontaan gebeurt. Het belletje om een afspraak met Mark te maken voor een interview, loopt vloeiend over in het interview zelf. “Connect? Ok, ja kan nu wel even. Hoe ziet de toekomst van IT eruit?” Het blijft even stil aan de andere kant en dan komt hij op gang…

“Er gebeurt heel veel in de IT-wereld. Er verandert veel en het gaat heel snel. Dat zorgt aan de ene kant dat de mogelijkheden steeds groter worden. Maar ook dat er een kloof ontstaat. Tussen mensen die wel en mensen die niet mee kunnen komen.” Hij noemt het voorbeeld van de lockdowns tijdens Covid-periode. “In de lockdowns werd duidelijk dat er nog veel gezinnen waren met maar één computer in huis – terwijl er meerdere kinderen online lessen moesten volgen. Digitale inclusie is één van de grote uitdagingen voor de samenleving. Ieder bedrijf wordt een IT-bedrijf, hoor je vaak. Volgens mij is dat waar. De vraag is wat dat betekent voor ons, als persoon en als samenleving. Neem AI. Chatbots als ChatGPT en Bard nemen een vlucht. Maar wat betekent het? En wat kun of mag je ermee?”

Mark stelt dat onze systemen en structuren achter de feiten aanlopen. “Dat zie je aan wetgeving, maar ook het onderwijs loopt vaak achter op ontwikkelingen. Tenminste, als het om het onderwijs zelf gaat. Qua research loopt het onderwijs wel voorop. Bedrijven maken dit onderzoek ook snel toepasbaar. Maar het duurt jaren voordat nieuwe inzichten zich ook vertalen naar onderwijs. Ons onderwijs zou meer agile moeten zijn. En open voor vernieuwing.” Dat dit nu niet altijd het geval is, zie je aan de reactie op het gebruik van ChatGPT door leerlingen en studenten. “De reflex is om het te verbieden, terwijl je beter kunt kijken hoe je er op een zinvolle manier mee om kunt gaan. Daar mogen we best een beetje burgerlijk ongehoorzaam in zijn. Meer experimenteren en ontdekken wat ons verder helpt. En wat niet.” Bedrijven bewegen veel sneller mee. Mark: “Het is ‘adjust or die’ voor veel bedrijven. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens Covid. Bedrijven die in staat waren om in te spelen op de veranderingen, hebben overleefd. Maar er zijn ook heel veel bedrijven gestopt in die periode.”

In het Noorden van Nederland ziet Mark een mooie trend. “Noaberschap (Mienskip in het Fries, red.) hebben we in het Noorden goed begrepen. We moeten het samen doen. Er zijn weinig regio’s waar overheid en het bedrijfsleven elkaar zo goed kennen en weten te vinden. Dat is uniek. Ik hoor dat ook van contacten uit het buitenland.” Volgens Mark plaatsen veel bedrijven zich bijvoorbeeld buiten de samenleving en de ecologie. “Kijk maar naar Shell. Het enige dat telt is: wat is goed voor de aandeelhouder? Terwijl bedrijven veel meer naar de impact op lange termijn moeten kijken. In het Noorden zijn we denk ik beter in staat om op die manier naar verandering te kijken. Een bedrijf als onderdeel van de samenleving en die ecologie.”

Digitalisering betekent dat we steeds sneller moeten aanpassen. Dat doe je volgens Mark niet door de hakken in het zand te zetten. Maar ook niet door nieuwe techniek blind te omarmen. “Het gaat erom dat je leert hoe je ermee om kunt gaan. Dat leer je door te experimenteren, nieuwe perspectieven te ontdekken en af en toe de grenzen op te zoeken.”

Tijdens de 10de editie van Connect, hoor je van Mark Vletter wat de tech-onderneming Voys en stichting 48percent.org, hem geleerd hebben.

Zoeken