Nieuws

Categorie | evenementen

Tim Laning (Grendel Games): de zorg kan zich geen verdere vertraging veroorloven

In deze serie laten we de sprekers van Connect 2023 aan het woord. Naar aanleiding van 10 jaar Connect kijken we samen met Tim Laning van Grendel Games naar de ontwikkeling en toekomst van IT.

10 jaar geleden won Grendel Games de ‘Best Serious Game Award’ bij de Dutch Game Awards. Tim Laning, één van de oprichters van Grendel Games, vertelde tijdens de eerste editie van Connect over hun baanbrekende innovatie: Underground. Deze serious game werd samen het Universitair Medisch Centrum in Groningen ontwikkeld om de basisvaardigheden van chirurgen te trainen. Nu, 10 jaar later, signaleert Tim dat de urgentie voor de toepassing van Extended Reality (XR), met name in de zorg, alleen maar is toegenomen.

Tim: “In 10 jaar tijd is er veel veranderd, ook in de gezondheidszorg. Denk aan de ontwikkeling en verbetering van robotchirurgie. Maar dat vangt nog lang niet het tekort aan chirurgen op.” Wereldwijd zijn dat er zo’n 100.000. “Dat leidt tot miljoenen uitgestelde medische ingrepen en enorme wachtlijsten. Een serious game als Underground kan helpen om de inzetbaarheid en vaardigheid van chirurgen te verbeteren.”

Ondanks het succes van Underground werd de game in de afgelopen 10 jaar ook ingehaald door technologische ontwikkelingen. Eind 2016 wordt bekend dat #Nintendo stopt met de productie van de WiiU, de enige game console waarop Underground gespeeld kan worden. Tim: “Daardoor kunnen we Underground nu niet meer verkopen. Maar de vraag naar dit soort serious games is juist gegroeid in de afgelopen jaren. We hebben recent een nieuw opdracht gekregen, onze grootste ooit, om met behulp van kunstmatige intelligentie een goedkope, flexibele en duurzame game te ontwikkelen voor het trainen van kijkoperaties. Er is echt urgentie. Door Corona is de achterstand in de gezondheidszorg alleen maar toegenomen. Verdere vertraging kunnen we ons niet veroorloven. ”

Technologische vooruitgang helpt om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In de gezondheidszorg. Maar ook voor het onderwijs maakt Grendel Games toepassingen. Zoals een rekengame die op basis van een algoritme, rekening houdt met lacunes in het leergedrag van een kind. Op basis daarvan biedt het systeem de sommen aan die het kind het beste helpen. Toch ziet Tim dat de onderwijssector deze nieuwe, bewezen effectieve, toepassingen maar moeizaam omarmt. “Het onderwijs zit vast in een systeem waarbij onder meer uitgevers van schoolboeken, zich nogal terughoudend opstellen. Als je een beeld wilt over hoe iets in 10 jaar tijd kan stilstaan, hoef je maar te kijken naar een boek als ‘Getal en ruimte’ dat al jaren het boek is voor wiskunde en dat nauwelijks is aangepast op de toepassingen van deze tijd. Ook de manier waarop het onderwijs werd overvallen door ChatGPT, is veelzeggend.”

Natuurlijk ziet Tim ook de keerzijde van digitalisering. “Ik zie een toenemende druk op vraagstukken rond eigenaarschap en identiteit.” Neem bijvoorbeeld een platform als #MidJourney. Daar kun je kunst samenstellen op basis van AI, dus op basis van bestaande afbeeldingen die ergens in een online omgeving staan. Maar wie is de eigenaar van die nieuwe afbeelding? Wat zijn de rechten en plichten? Er is nog veel werk te doen om deze nieuwe manier van data-gebruik juridisch in te kaderen. “Dat zijn vraagstukken die om een heel nieuw denkmodel vragen. Met de snelheid waarmee de verandering plaatsvindt, lukt dat niet in een traditionele werkwijze.”

Tijdens de 10de editie van Connect, vertelt Tim Laning je alles over de nieuwste toepassingen en valkuilen van Extended Reality.

Meld je nu aan voor het Connect Event op 29 maart 2023 in het WTC in Leeuwarden

AANMELDEN

Zoeken